Luhtitalon peruskorjaus

Uusi asiakkuus tulille

Syksyllä 2021 meille tarjoutui näytön paikka uuden asiakkaan kanssa, kun suuri asuntorakennuttaja Asuntosäätiö valitsi meidät toteuttamaan peruskorjausta heidän 12 asuntoiseen pienkerrostalo kohteeseen Helsingin Tapaninvainiossa.

Asukkaiden asumisviihtyvyyttä ja kiinteistön teknistä kuntoa oltiin päivittämässä monipuolisesti 2020-luvulle uusimalla huoneistojen kaikki sisäpinnat, sekä ulkopuolen osalta korjaamalla niin kattoja, julkisivua kuin salaojiakin.

 

Lisähaasteensa hankkeelle tuotti, se kun Asuntosäätiö halusi mahdollistaa, että asukkaat voivat halutessaan asua koko remontin ajan huoneistoissaan, jolloin sekä aikataulun pitävyyteen, tiedottamiseen ja työmaan siisteyteen tuli kiinnittää erityistä huomiota.

Vauhdilla liikkeelle

Hankkeen aloitus oli syksyllä 2021 rivakka, koska tiesimme, että talvi tulisi pian ja kohteessa oli paljon ulkopuolisia töitä niin piha-alueella kuin julkisivuillakin tehtävänä, jotka tuli saada valmiiksi ennen lumen tuloa. Tämän takia heti urakkasopimuspapereiden musteen kuivuttua, toimitimme työmaalle työmaakontit, niin kuin asukkaiden käyttöön tarkoitetun suihku- ja vessakontinkin, näin saatiin remontoitavien huoneistojen asukkaille mahdollistettua suihkut ja vessat koko rakentamisen ajan.

 

Sivuhuomautuksena, pääosin asukkaat kuitenkin kokivat, että kun koko huoneisto on myllerryksen kohteena, niin väliaikaisasumisratkaisujen järjestely 4 viikoksi oli pienempi haitta, kuin remontin keskellä asuminen, joten lopulta tämä kontti jäi aika vähälle käytölle.

Millä viihtyvyyttä lähdettiin tuomaan?

Asukkaiden viihtyvyyttä haluttiin lisätä, joten oli aika purkaa väsähtäneet vuoden -94 mukaiset kalusteet ja tilat siihen malliin, että pinnat olivat valmiina uuden raikkaan ilmeen luomiselle. Kohteen sisätilat kokivat melkoisen mullistuksen saneerauksen myötä, joita olivat: keittiöt, lattiat, kylpyhuoneet saunoineen, sekä sähkö- ja lvi-kalustus sisätiloissa. Tämä rimpsu käytiin läpi asunto kerrallaan, johon oli aikaa laskelmoitu 4 viikkoa per asunto, joten tuli käyttää nopeasti kuivuvia massoja. Mukavuus ja viihtyvyys kun oli avainsanat, lisättiin kylpyhuoneiden uusimisen myötä lattiaan myös mukavuuslattialämmitykset. 

Hommat rullaa

Suojaus ja purkutöiden jälkeen pinnat oli valmiit uuden rakentamiselle.

Kylpyhuoneissa puhdistetulle betonilattiaan siveltiin tartuntapohjusta liimattavalle lämpökaapelille. Kaapelin kiemurrellen oikeaoppisesti lattialla oli se tämän jälkeen valmis lattialämmitystasoitteen levitykseen. Tasoite leviteltiin niin että kylpyhuone sai samalla myös uudet kaadot, jolla varmistettiin veden kaataa kaivon suuntaan.

Tasoite on nopea kuivumaan, joten ei tarvinnut odotella kuin vuorokausi kun ensimmäisen vedeneriste kerroksen sai levittää kylpyhuoneeseen tulevan laattapinnan alle. Huolellisesti vedeneristetystä tilasta otettiin koepala tarvittavien kerrosten jälkeen, jolla varmistettiin eristeen riittävä paksuus. Kuivan eristeen päälle alkoi laattojen latominen ja viimeiset pinnat alkoivat kohisten asettua paikoilleen.

Huoneisto kerrallaan 12 kylpyhuonetta uusittiin, uudet keittiön asennettiin ja tarvittavat vedeneristeet lisättiin myös vesipisteiden taakse. Tyylikkäät laminaatit levittyivät uuden laminaatin alusmateriaalin päälle ja alkoi näyttämään siltä, että asukkaat voisi päästä ajallaan koteihinsa.

Samaan aikaan ulkopuolista kohennusta tehtiin ulkoa käsin, kun kolkutteleva luovutuspäivä oli vain neljän kuukauden päästä, oli tehtävä töitä monesta eri suunnasta, kuten katolla korjaustöitä ja parvekkeilla levytysten vaihtoa. Alkuperäiseen peltikattoon tehtiin pieniä paikkuu korjauksia, uusittiin huippuimureiden ympäriltä pellityksiä ja yli maalattiin kattoa niiltä osin mistä oli tarve. Unohtamatta rakenteita, tuli välipohjaan tehdä lisälämmöneristystä, joka oli alkujaan turhan niukka.

Tällöin kun kerrostettiin ja tehtiin päällekkäin monessa paikassa, voitiin varmistua, että Ferolin vaalittu aikataulu tulisi pitämään, kun kohde on tarkan ja huolellisen työnjohtomme ansioista aikataulussa.

Luovutus ennen deadlinea

Myöskään maanrakennustöiden osalta ei ollut aikaa viivytellä syyskuulle kääntyneelle kuukaudelle,  tuli pihat saada valmiiksi ennen talvea. Syys- ja Lokakuun aikana vanha asfaltti väistyi uuden tieltä ja pihan leikkipaikka pääsi kukoistukseen uusien keinujen ja liukumäen myöstä. Samassa yhteydessä kaivinkone kaivoi uudelle Molok domino kierrätyspisteelle kookkaan tilan maahan, jolla oli leveyttä viisi metriä ja tarvittava 1,5 m upotus syvyys Molokin betonirungolle.

Nämä kun oli paikoillaan pääsi lumi leijailemaan viimeistellyt pihat allensa ja jatkoimme vielä muutaman kuukauden sisätöiden kanssa, jossa osa asunnoista oli vielä saneeraamatta.

Kuinka kävikään, oli luovutuspäivään vielä kaksi viikkoa aikaa, mutta työmme oli valmis luovutettavaksi!

Loppufiilis hankkeesta

Asukkailta saimme kiitosta erityisesti työnjäljestä, sekä meidän
kuunnellessa heitä ja reagoidessa nopeasti reklamaatioihin, ratkaisten ja korjaten
ongelmat. 

Valakkakujan viihtyvyysremontti oli kaikin puolin onnistunut niin asiakkaan, asukkaan ja rakennuttajan puolesta.  Kohteen tavoitteet täyttyivät laadullisesti ja taloudellisesti suunnitelmien mukaan, sekä aikataulu pysyi ruodussaan, joka oli kaikkien edun mukaista. 

Projekti lyhyesti

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää