As Oy Laaksolahdentie 12

Valesokkelikorjaus

20220120_100441

Rivitaloyhtiön valesokkelikorjaus

 Syksyllä 2021 Suomen Sisäilmatutkimus Oy lähestyi meitä ja kyseli kiinnostusta As Oy Laaksolahdentie 12:sta valesokkelikorjaukseen. Olimme tietysti hankkeesta kiinnostuneita, koska sisäilmakorjaukset ovat yksi meidän vahvimmista osaamisalueistamme. Tarjouspyyntödokumenttien saapumisen jälkeen meille selvisi tarkemmin työn laajuus mikä kattoi niin sisäpuoliset valesokkelikorjaukset neljään huoneistoon kuin koko kuuteen huoneiston taloyhtiön ulkoverhousten korjaukset pihan puolelta.

 

Kuten yleensä valesokkelikorjauksissa niin tässäkin syynä oli huoneistoissa havaitut ongelmat sisäilman laadussa minkä takia korjausta haluttiin lähteä toteuttamaan pikaisella aikataululla. Tämä sopi myös meidän syksyn aikatauluihin hyvin, joten lähdimmekin innolla neuvottelemaan hankkeen toteutuksesta taloyhtiön kanssa.


Tarkalla aikataululla liikenteeseen

Neuvottelut näyttivät sen, että tämä on meidän juttumme ja nappasimmekin hankkeen meidän huomaan neuvotteluiden jälkeen. Ensi sijassa asukkaille toimitettiin huoneistokohtainen aikataulu, jotta asukkaat saisivat alkaa järjestelemään heille sijais- asuntoa kolmekuukautta kestävän remontin ajaksi.

Työt aloitettiin nopealla aikataululla tyhjillä olevasta huoneistosta, joka toimi mallikorjaus työnä. Korjausmenetelmät työnjälkineen malliasunnossa oli se mitä haluttiin, joten jatkoimme samalla mallilla korjaustyöt loppuihin kolmeen huoneistoon.

Ennen kun alkoi purkutyöt, tuli suojaukset tehdä huolellisesti varmistaaksemme, että pinnat, joita ei saneerata pysyisivät siinä kunnossa, kun asukkaat ovat ne jättäneet lähtiessään. Suurin suojattava ala oli lattiat ja tähän käytettiinkin vahvaa iskun kestävää kovalevyä.

 

Aikataulun mukaisesti oli vuoro avata seinät ja kurkistaa seinärakenteisiin, josta nähtiin rakenteiden todellinen kunto, joka jälkeen voitiin varmistaa korjaustavat yhdessä suunnittelijan kanssa. Kaikkien onneksi suuria yllätyksiä ei tullut, kun oli osattu valmiiksi varautua hyvillä suunnitelmilla.


Huolellinen toteutus

Tiesimme jo kokemuksesta, että valesokkelikorjauksissa kriittisiä asioita on rakenteiden puhdistus ja tiiveyden varmistaminen. Tämän takia työnjohtajamme tarkasti, että kaikki vaurioituneet rakenteet purettiin riittävällä laajuudella.

Korjaustyöt tehtiin huolellisesti, jonka jälkeen tultiin vaativimman työvaiheen eteen eli, höyrysulkujen tiiveyteen.

Höyrysulut tehtiin suunnitelmien mukaisesti, jonka jälkeen valvojana toiminut Suomen sisäilmatutkimus teki merkkiainekokeen, jossa ulkoseinän alaosan tiiveyttä tarkasteltiin työntämällä vetykaasua rakenteen läpi seinän alaosaan, jolloin mittarin avulla pystyttiin mittaamaan rakenteen tiiveys. Tällä saatiin varmistettua höyrysulkujen tiiveys mikä on hyvin kriittistä sisäilmakorjausten onnistumisen kannalta.

Toinen haaste oli yhdestä kylpyhuoneesta löytynyt laajempi vesivahinko mikä vaati lattiarakenteiden uusimista. Siihen löydettiin nopeasti yhteistyössä suunnittelijan kanssa ratkaisu, josta ei koitunut suurempia aikataulullisia ongelmia.


Viimeistelyä vaille valmista

Höyrysulun tarkastuksen jälkeen, seinille asennettujen kipsilevyjen myötä alkoikin näyttämään jo valmiilta.  Kohta voitiinkin sanoa, että on täysin valmista, puuttui tästä enää tasoitus- ja maalaustyöt seiniltä ja listoitukset, kalusteasennuksineen, jotka tekivätkin tähän viimeisen silauksen.

 

Osakkailta tuli tässä vaiheessa vielä muutos pyyntöjä kuten keittiön uusiminen yhteen huoneistoon, tehosteseinämaaluksia, samoin talonyhtiö havahtui, että alkuperäiset lämmityspatterit olisivat järkevää uusia tässä yhteydessä. Näin ollen laitettiin lisää tekijöitä kohteeseen ja saatiin toteutettua lisätyöt alkuperäisen aikataulun puitteissa. 

Yhteinen päämäärä tavoitettiin

Kokonaisuutena urakka onnistui hienosti ja tavoitteisiin päästiin, tällaisessa korjauksessa etenkin aikataulujen pitävyys on olennaista koska asukkaat ovat sijaisasunnoissa. Saimme myös kiitosta työnlaadusta ja hyvästä hengestä työmaalla. Rakennuttaja konsulttina toiminut Suomen sisäilmatutkimus kiitteli myös teknistä osaamistamme.

Projekti lyhyesti

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää