Referenssit

Perhekoti: Vantaan Tarina

Käyttötarkoituksen muutos, perhekotiyksiköstä lastensuojeluyksiköksi

Vantaalle vuonna 2007 rakennettuun, 600 neliöiseen rakennukseen tehtiin käyttötarkoituksen muutos, jossa ennen aikuisten perhekotiyksikkönä toiminut tila saneerattiin Hoivakotiyhtiö Humanan käyttöön soveltuvaksi lastensuojeluyksiköksi.

Yksikkö jaettiin kahteen osaan mikä mahdollisti sen, että tilat voitiin jakaa tytöille ja pojille. Tämän muutoksen takia kohteeseen tehtiinkin uusia vessa- ja kylpyhuonetiloja sekä kummallekin puolelle omat keittiönsä.

Miten homma lähti liikenteeseen?

Projekti aloitettiin korjausrakennusprojekteille tyypillisesti purkutöillä missä purettiin niin kaikki pinnat tiloista sekä entiset kylpyhuone- ja saunatilat. Samoin tilamuutoksia varten purettiin myös kantavia seinärakenteita, joilla tuotiin tarvittavaa avaruutta tilaan nuorten oleskelutiloja varten.

Viemärimuutoksia varten avattiin myös olemassa oleva alapohjarakenne, jotta viemärimuutokset päästiin toteuttamaan. Tilan käyttöä parannettiin myös poistamalla IV-konehuoneeseen johtavat rakennuksen sisällä olleet portaat, jotka siirrettiin rakennuksen ulkopuolelle, jolloin saatiin vapautettu rakennuksen sisälle lisää tilaa henkilökunnan tiloja varten. Koska tila haluttiin jatkossa jakaa erikseen pojille ja tytöille niin myös vanha ruokala jaettiin kahteen osaan ja vanhasta saunasta tehtiin uusi keittiö palvelemaan toista puoliskoa.

Käyttötarkoitus muutoksia

Olemassa oleva talotekniikkaa jouduttiin muuttamaan erityisesti vessojen ja kylpyhuoneiden uusien paikkojen takia, joihin tuli viedä niin uudet ilmanvaihtoputkistot kuin jo aiemmin mainitut viemäriputket sekä vesiputket. Sähkötekniikka uusittiin myös laajasti koko rakennuksesta, lisättiin koko kiinteistöön tietoliikennekaapelointi sekä tehtiin tarvittavat paloilmoitinlaitemuutokset.

Nyt kun rakennus koki kahtiajaon, jouduttiin rakennukseen tekemään myös uusi sisäänkäynti, mikä toteutettiin suurentamalla vanhasta ikkuna-aukosta paikka ovelle toiseen siipeen, johon tuli katoksellinen uusi sisäänkäynti. Myös molempien puoliskojen ruokailutiloista haluttiin mahdollistaa pääsy takapihalle, mitä varten toisen puolen ruokailutilaan lisättiin uusi ulko-ovi. Entinen pääsisäänkäynti valjastettiin henkilökunnan käyttöön, josta on suora yhteys toimisto- ja sosiaalitiloihin, jotka sijaitsevat kiinteistön keskiosassa.

Asuinhuoneiden osalta muutokset olivat rakenteellisesti helppoja, koska rakennus oli jo aiemmin toiminut vastaavan tyyppisessä hoitoyksikkökäytössä, joten näiden osalta riitti, että pinnat uusittiin ja kalusteet vaihdettiin uusiin toiminnan vaatimukset täyttäviin kiintokalusteisiin.

Märkätilojen osalta talotekniikka muutosten lisäksi tehtiin myös uudet laatoitukset ja alakatot paneloitiin. Kalustuksen osalta huomioitiin kohteen käyttötarkoitus mikä tarkoitti kestäviä kalustemateriaaleja sekä automaattitoimisia vesikalusteita, joiden käyttö- ja ylläpitokustannukset jäävät edullisiksi.

Mitä saatiin aikaan?

Projektin jälkeen tiloihin tuleva toimija Humana toteutti vielä itse irtokalusteiden asennukset, jonka jälkeen he pääsevät avaamaan uudet lastensuojeluyksikön 14 pienelle tai vähän suuremmalle asukkaalle keväällä 2022.

Meille jäi talvisesta urakka-ajankohdasta johtuen vielä keväälle ulkopuolisia maalaustöitä, mitä ei päästy toteuttamaan helmikuun pakkaskeleissä.

Projekti saatiin maaliin aikataulussa ja saimme kiitoksia niin tilaajana toimineelta FinCap kiinteistökehitykseltä ja tulevilta käyttäjiltä.

Projekti lyhyesti

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää